12 april 2007

De gezonde pizza

De universiteit van Maryland bericht dat het aantal antioxidanten in de pizza met 82% verhoogd kan worden als het deeg langer mag rijzen en als de pizza bij een hogere temperatuur en voor een langere tijd de oven in mag.
Maar willen we wel meer antioxidanten in onze pizza?
Het klinkt niet echt lekker. Wat is een antioxidant?
Volgens Wikipedia is een antioxidant een molecuul dat in staat is om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren.
Radicalen?
Wikipedia zegt: Een radicaal, ook dikwijls vrij radicaal genoemd, is een molecuul of atoom dat al dan niet geladen kan zijn, maar dat een ongepaard elektron heeft. Daar wordt ik niet veel wijzer van, maar het schijnt een soort van chemische reaktie in voedingsmiddelen te zijn die niet gezond voor ons is en die de kans op hartziekten en kanker kan verhogen. Antioxidanten verminderen deze kans dus juist weer.
Een langere kooktijd verhoogd het aantal antioxidanten met 60%, terwijl een hogere oventemperatuur het niveau verhoogd tot wel 82%, afhankelijk van het soort bloem dat gebruikt wordt.De temperatuur en de kooktijd kunnen toenemen zonder dat de pizza verbrandt, de medewerkers van de universiteit experimenteerden met een temperatuur van 287°C en een kooktijd van 7 tot 14 minuten. Het deeg dat ze gebruikten had twee dagen de tijd gehad om te rijzen.
Maar helaas wordt het positieve effect van de antioxidanten teniet gedaan als er te veel vettigheid op de pizza gaat. Dus dan toch maar weer een vegetarische pizza of een Margherita, is ook beter voor de lijn.

Geen opmerkingen: