09 april 2007

La Colomba pasquale

La Colomba is de Italiaanse paastaart.
Het originele basisrecept van bloem, ei, suiker, geconfijt fruit en amandelen wordt tegenwoordig aangevuld met chocolade, citroen, kersen, mint, rum en lime en nog veel meer. Er is zelfs mini Colomba voor de kinderen.
De taart is in de vorm van een duif, wat ook de vertaling van zijn naam is. De duif met het olijftakje in zijn snavel staat symbool voor de vrede en komt rechtstreeks uit het bijbelse verhaal over de ark van Noach gevlogen.

Het verhaal gaat dat de Colomba haar oorsprong vindt in de vroege Middeleeuwen. In 571 viel de longobardische koning Alboino de stad Pavia aan, het beleg duurde vele maanden en een dappere bakker kwam met het idee een vredesoffer voor de koning te bakken: la colomba.
De taart beviel Alboino zo goed dat hij besloot de stad te sparen.

Een ander, heel wat minder tot de verbeelding sprekend, verhaal is dat het bedrijf Motta, ook toen al beroemd om zijn kersttaarten, de paastaart aan het begin van de 20e eeuw introduceerde en dat het sindsdien uitgegroeid is tot een traditie die op geen enkele Italiaanse paastafel mag ontbreken.

1 opmerking:

Mariëlla zei

Hoi Liesbeth,
een mooi begin van je blog. Ik ga een link aanleggen op Herberg De Ketel en de Kurk, en misschien nemen we eens een sfeervol Italiaans recept van je over.
Nog een fijne avond,
Mariëlla