24 augustus 2007

Kunt u mij de weg naar Florence vertellen?Het is opvallend hoeveel Nederlanders er ieder jaar weer naar Toscane komen. Enkele jaren geleden was het aantal Nederlandse en Duitse auto's die ik zag op de wegen in en rond Florence nog zo'n beetje in evenwicht, maar nu zijn de Nederlanders overduidelijk in de meerderheid.

Vandaag had ik zelf ook weer eens een close encounter. Op weg van de supermarkt naar huis hoorde ik het onmiskenbare accent van een Nederlander die engels praat. Een senioren-echtpaar liet zich door een italiaan uitleggen hoe ze in het centrum van Florence moesten komen met de auto.
Dat is nooit een eenvoudige opgave, maar nu er in de stad ook nog een trambaan wordt aangelegd is het helemaal een uitdaging geworden om je met de auto te verplaatsen. Daar komt nog bij dat je het oude centrum helemaal niet in mag met een auto en dat het niet mee valt om een parkeerplaats te vinden, de beste oplossing is de parkeergarage onder het station.

Ik besloot om mijn landgenoten te helpen. In het verleden heb ik vaker ongevraagd mijn hulp aan Nederlanders aangeboden en dat leverde niet altijd positieve reakties op, maar in gedachten zag ik dit stel al hopeloos verdwalen en dat wilde ik ze toch niet aandoen.
Niet alleen de Nederlanders, maar ook die Italiaan voelde zich gered. Hij begon gelijk aan mij in het italiaans uit te leggen hoe ze moesten rijden en drukte toen zijn spreekwoordelijke snor.
Nadat ik de verkeerssituatie had uitgelegd, besloten de senioren om de auto daar geparkeerd te laten staan en met de bus naar het centrum te gaan. Ik heb voor ze opgeschreven in welke straat ze zich bevonden en bij welke halte ze er bij terugkomst weer uitmoesten.
Gelukkig werd deze keer mijn hulp wel dankbaar ervaard en ik liep naar huis met het gevoel een goede daad verricht te hebben. En nu maar hopen dat het ze vanmiddag lukt om hun auto weer terug te vinden.

Geen opmerkingen: