02 september 2007

Hoe zit het nou met die graanprijs?

Opvallend dat ik soms hele tegenstrijdige berichten in de krant lees. Het artikel dat ik publiceerde over de stijging van de broodprijs in Italië, komt van een Italiaanse bron. En die zegt dat de graanprijs niet is gestegen.
Nu lees ik in een Nederlandse krant dat de graanprijs wel is gestegen. Wie heeft er gelijk?
Hier is het artikel:

In een brood zit voor zestien cent aan graan

LEEUWARDEN - De graanprijs zit op het hoogste niveau sinds twintig jaar. Maar een brood hoeft daardoor niet veel duurder te worden. Want in een brood zit ook nu slechts voor zestien cent aan tarwemeel. De kosten van de bakker worden vooral bepaald door het uurloon.

In juli schoten de prijzen omhoog op de graanmarkten; ze liggen nu de helft hoger dan vorig jaar. Door hitte en droogte is de tarweoogst in veel Oost-Europese landen mislukt. Bovendien zijn de wereldvoorraden graan historisch laag en ook de voorraad van de Europese Unie is dit jaar voor het eerst tot een minimum beperkt. Daardoor is er een graantekort in de EU.

Vergeleken bij vorig jaar is de bakker nu per brood zo'n zes cent meer kwijt aan meel. Voor een brood van 750 gram is ongeveer 680 gram tarwemeel nodig. Dat is 850 gram ruwe tarwe. Graantelers krijgen nu een voorschotprijs van ongeveer 17,5 cent per kilogram.

De bakkerijsector greep vaak een hogere graanprijs aan om de broden duurder te maken. Dat moet nu nog komen. Het eerste halfjaar is daar nog weinig aanleiding voor. Volgens het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in Wageningen is in die tijd de kostprijs van een brood met gemiddeld 1,6 procent gestegen.

Volgens het NBC is de broodprijs wel vaker gestegen door hogere graanprijzen. Dit was bijvoorbeeld het geval in 2002 (7,5 procent) en 2003 (4,4 procent). Prijsdalingen van het graan zijn echter nimmer doorberekend aan de consument. Zo daalde in de jaren tachtig de graanprijs door Europees beleid met ongeveer 40 procent. Maar in de bakkerswinkel was daar niets van terug te zien.

bron: http://www.parool.nl

Geen opmerkingen: