20 april 2007

Het mediterrane dieet

Het mediterrane dieet is een oude term die ineens weer populair is geworden. De Italianen denken dat dit dieet alleen op hun traditionele keuken gebaseerd is en vergeten voor het gemak dat ook de Spaanse en Griekse keuken hun bijdrage hebben geleverd.
Het is een feit dat in deze landen minder hart- en vaatziekten voorkomen dan in de rest van Europa en dat heeft alles te maken met wat er dagelijks op tafel gezet wordt.
In de mediterrane keuken wordt veel gebruik gemaakt van olijfolie. Tot voor kort dachten veel Nederlanders dat je diarree krijgt van olijfolie en gebruikten liever een flinke klont boter om het vlees in te braden. Fout!
Olijfolie bevat veel onverzadigde vetzuren en helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes en enkele vormen van kanker.
Verder bestaat het dieet uit verse groente en fruit, graanprodukten, peulvruchten, vlees en vis. Een glaasje rode wijn per dag kan overigens ook geen kwaad.
Het mediterrane dieet staat dus synoniem aan gezond eten, van alles wat, maar met mate. Het is dus niet voor niets dat de Italianen het slankste volk van Europa zijn.

Geen opmerkingen: