02 mei 2007

La Maremma - Agriturismo Pian dei Pini

Ik ben net terug van vier dagen in de Maremma.
De Maremma is het gebied dat zich uitstrekt van Livorno tot Noord-Lazio, van de Tireense zee tot de bossen van de berg Amiata. Het is een glooiend landschap met grasland, loofbomen en zeedennen dat wordt gekenmerkt door de vele olijfbomen en wijngaarden. Het gebied heeft een lange en rijke geschiedenis die begint bij de Etrusken die hun sporen nalieten in de vorm van vele ruines, begraafplaatsen en tombes (Vetulònia, Sovana, Roselle, Tarquinia). Na de Etrusken kwamen de Romeinen (Cosa, Ansedonië).
In de Middeleeuwen werden er vele stadjes gesticht op heuveltoppen, ieder met een ommuring en een kasteel, veel van deze stadjes zijn goed bewaard gebleven (Pitigliano, Magliano in Toscana, Scansano, Manciano).We verbleven op de agriturismo Pian dei Pini vlakbij Montiano in het westelijke deel van de Maremma. Deze agriturismo is in 2001 geopend en ligt in een prachtige, rustige omgeving. Vanuit de grote tuin met zwembad zie je glooiende heuvels met grazende schapen en kan je zo de wijngaard van de eigenaresse inlopen.
De eigenaresse, Moira, is een jonge, enthousiaste en hartelijke vrouw die zorgt dat je je gelijk thuis voelt. Ze is in die streek geboren en opgegroeid en vertelde ons over de plaatselijke gebruiken en hoe ze de verwaarloosde boerderij die ze kocht, omtoverde tot een prachtige agriturismo omringd door bomen en bloemen.

Haar moeder verzorgt ’s avonds het diner van drie gangen, eenvoudige regionale gerechten met uitsluitend verse ingrediënten die met veel zorg en liefde worden klaargemaakt. Het eten was voortreffelijk! Er werd rode wijn van eigen produktie bij geschonken.

We hebben nog lang niet alles gezien in de Maremma en gaan zeker nog eens terug!
Ik kan de agriturismo Pian dei Pini aan iedereen aanbevelen.


Agriturismo Pian dei Pini

Geen opmerkingen: